Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η λίμνη του Γέρμα και ο υγροβιότοπός της

   
Η λίμνη του Γέρμα και ο υγροβιότοπός της. Μερική τους άποψη.
    
Το μεγάλο υδατόφραγμα που κατασκευάστηκε πριν μερικά χρόνια στην ειδυλλιακή τοποθεσία Γιάζια του Γέρμα δημιούργησε εκεί μία πανέμορφη τεχνητή λίμνη κι έναν σημαντικό υγροβιότοπο, που προσελκύουν ήδη, απ’ όλη την περιοχή του νομού Καστοριάς, αρκετούς επισκέπτες (: φυσιολάτρες κι ερασιτέχνες ψαράδες), και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δυστυχώς όμως, τόσο η εν λόγω λίμνη, όσο και το πολύτιμο οικοσύστημά της δεν προσέχτηκαν εξ αρχής αρκούντως απ’ τους αρμόδιους, αλλά μάλλον αφέθηκαν στην τύχη τους και γι’ αυτό παρουσιάζουν σήμερα τα παρακάτω αναφερόμενα προβλήματα:
1)    Μέσα στη λίμνη βρίσκεται μισοβυθισμένο ένα μαντρί προβάτων, που είναι κατασκευασμένο ε ξ ολοκλήρου από πολλές μεγάλες πλάκες λαμαρίνας, οι οποίες οξειδώνονται διαρκώς και μολύνουν ανεπανόρθωτα με το μόλυβδο που περιέχουν τα ύδατα της λίμνης. Οι λαμαρίνες αυτές πρέπει ν’ απομακρυνθούν πάραυτα.
2)    Στη δυτική πλευρά της λίμνης έγιναν κατά τα τελευταία έτη μεγάλες κατολισθήσεις εδάφους, που δημιούργησαν μεγάλα κι επικίνδυνα ρήγματα στην αντίστοιχη όχθη της. Πέρυσι διατέθηκε ένα χρηματικό ποσό για την ισοπέδωση αυτών των ρηγμάτων, το οποίο όμως αποδείχτηκε ανεπαρκές.
3)    Στον μεγάλο αύλακα υπερχείλισης κατέπεσε πρόπερσι και τον κάλυψε μερικώς ένας μεγάλος όγκος χωμάτων, που παραμένει ακόμα εκεί.
4)    Η όχθη της λίμνης έχει σε πολλά σημεία της μεγάλο και απότομο βάθος και γι΄ αυτό είναι πολύ επικίνδυνη για τους ανθρώπου που την προσεγγίζουν. Τα σημεία της αυτά πρέπει να επισημανθούν και να περιφραχτούν.
5)    Καθημερινώς επισκέπτονται τη λίμνη τουλάχιστον 5 – 10 ερασιτέχνες αλιείς, οι οποίοι ψαρεύουν ανεξέλεγκτα, ακόμη και κατά την εποχή αναπαραγωγής των ιχθύων της.
6)    Ο αγροτικός δρόμος μήκους 150 μ. που συνδέει τη λίμνη με την κοντινότερή της ασφαλτοστρωμένη οδό Γέρμα – Κορησού, είναι ανώμαλος και γι’ αυτό πρέπει να καλυφτεί με ασφαλτοτάπητα.
Η εξεταζόμενη τεχνητή λίμνη του Γέρμα και ο σημαντικός υγροβιότοπός της έχουν, εκτός απ’ τα παραπάνω αντιμετωπίσιμα προβλήματα, και πολλές προοπτικές ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, μπορεί και πρέπει ο Δήμος Ορεστίδος, στον οποίον υπάγεται ο Γέρμας, να μεριμνήσει και για τα κάτωθι:
1)    Να συστήσει έναν φορέα διαχείρισης της λίμνης και του οικοσυστήματός της.
2)    Να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης και σωστής εκμετάλλευσης του υγροβιότοπου, εμπλουτίζοντας και αυξάνοντας την ιχθυοπανίδα – ιχθυοκαλλιέργεια και προβάλλοντας με ενημερωτικά φυλλάδια και φωτογραφίες τις ομορφιές του, τους ιχθύς, τα ζώα και τα πτηνά του.
3)    Να ομαλοποιήσει, δενδροφυτεύσει κι ευπρεπίσει το δυτικό πρανές της λίμνης, να στήσει εκεί ένα Περίπτερο αναψυχής κι ένα Κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών της, και να τα ηλεκτροδοτήσει.
4)    Να ενδιαφερθεί και να μεριμνήσει για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στο χωριό Γέρμας Καστοριάς.