Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Το αλσύλλιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Γέρμα.

Ο εξοχικός ναός του αγίου Κοσμά.
   Το γραφικό χωριό «Ο Γέρμας» Καστοριάς είναι κτισμένο απ’ τον 17ο αιώνα στους πρόποδες του δασωμένου βουνού «Τσέρος», που αποτελεί προέκταση του όρους «Μουρίκι» (υψ. 1703 μ.). Στο ίδιο βουνό και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων επάνω απ’ το χωριό, βρίσκεται ο εξοχικός ναός του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Τον εν λόγω ναό ανήγειραν οι ευσεβείς κάτοικοι του Γέρμα, κατά το έτος 2000, σε ξέφωτο πυκνού δάσους βελανιδιάς και αγριογκορτσιάς. Οι ίδιοι κάτοικοι κατασκεύασαν τότε στο προαύλιο του ναού και μία κρήνη με γάργαρο νερό, μία μεγάλη υπαίθρια τραπεζαρία με τ’ ανάλογα καθίσματα, καθώς και μία ψησταριά. Παράλληλα, φύτεψαν και αρκετά δενδρύλλια καστανιάς, νεροπλάτανου, κερασιάς και άλλων οπωροφόρων δένδρων.
Πανοραμική άποψη του χώρου του ναού.
   Έκτοτε, πολλοί Γερμανιώτες επισκέπτονται, κατά τη διάρκεια της Άνοιξης και του Καλοκαιριού, τον αναφερόμενο ναό, προσεύχονται εντός του, γευματίζουν στον περιβάλλοντα χώρο του και παρατηρούν και θαυμάζουν τις ομορφιές της γύρω φύσης.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο εθνομάρτυρας Κοσμάς ο Αιτωλός επισκέφτηκε τον Γέρμα και κήρυξε δύο φορές, κατά τη Β΄ και Γ΄ περιοδεία του, (1763-73 και 1775-77, αντίστοιχα). Ο αναφερόμενος ναός του πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 24 Αυγούστου, εορτή του πάτρωνα αγίου του.

Η είσοδος στο προαύλιο του ναού.
'Αποψη του ναού από Ανατολάς.
Η πέτρα όπου πάτησε ο άγιος Κοσμάς.
Η υπαίθρια σκεπαστή τραπεζαρία.
Η ψησταριά του άλσους.
Η θέα προς την τοποθεσία "Πόρος"
Αναμνηστική πλάκα στον Γέρμα.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Περιβαλλοντικό «Στέκι» στον Γέρμα Καστοριάς.

Το υπαίθριο "Στέκι" παρατήρησης του Γέρμα.
Μερική του άποψη.
   Το χωριό «Ο Γέρμας» Καστοριάς βρίσκεται στο μέσον μιας στενόμακρης κοιλάδας, που περιβάλλεται από ψηλά και δασωμένα βουνά. Το εν λόγω χωριό έχει πολλές φυσικές ομορφιές κι ένεκα τούτου αρκετοί φυσιολάτρες το επισκέπτονται κατά τη διάρκεια όλων των εποχών του έτους και ανεβαίνουν σε διάφορες αγναντερές τοποθεσίες των βουνών του, για να παρατηρήσουν, να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν απ’ εκεί τον οικισμό και τις εξοχές του. Η πιο σημαντική απ’ αυτές τις τοποθεσίες βρίσκεται στο βουνό Πάσχος, ακριβώς επάνω από τ’ αμπέλια του Τάσου Τζούνα και του Κώστα Αλεξίου. Πρόκειται για ένα μικρό ύψωμα (καραούλι), προσβάσιμο με (σε) αυτοκίνητο, που έχει στην κορυφή του ένα υψομετρικό κολωνάκι της Γ.Υ.Σ. και στην υπόλοιπη επιφάνειά του (έχει) νεαρά δέντρα καστανιάς, βελανιδιάς και αγριογκορτσιάς, καθώς και ωραία αγριολούλουδα.
Το υψομετρικό κολωνάκι στο Στέκι του Κ.Π.Γ.
Στο προαναφερόμενο ύψωμα με την υπέροχη θέα, στελέχη του Κέντρου Περιβάλλοντος Γέρμα (Κ.Π.Γ.) διαμόρφωσαν, κατά τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο 2011, ένα υπαίθριο «Στέκι παρατήρησης» του χωριού και της γεωγραφικής περιοχής του. Συγκεκριμένα, ευπρέπισαν τη μικρή έκταση του υψώματος (έκοψαν τις βατσινιές και τις αγκαθιές και κλάδεψαν τα δενδρύλλιά του) και ακολούθως, οριοθέτησαν ένα μικρό χώρο γύρω από μια καστανιά και τοποθέτησαν στον ίσκιο της δύο κινητά παγκάκια, όπου θα μπορούν εφεξής να κάθονται και να ξεκουράζονται οι διερχόμενοι Γερμανιώτες και οι παρατηρητές της φύσης του Γέρμα που θα μεταβαίνουν εκεί.
Το όρος Μουρίκι υψ. 1703 μ,
όπως φαίνεται απ' το "Στέκι".

Θέα προς Νότον.
Πανοραμική θέα προς τη "Μπίλια' και το 'Μακρυβούνι".
Σκηνή Γερμανιώτη φυσιολάτρη
στημένη στο χώρο του Στεκιού