Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Το δάσος με τις φιλλυρέες στον Γέρμα Καστοριάς.

Φυτό Φιλλυρέας στην τοποθεσία  "Μελίσσι".

   Το όμορφο χωριό «Ο Γέρμας» Καστοριάς είναι κτισμένο σε μια ειδυλλιακή κοιλάδα, η οποία περιβάλλεται από ψηλά βουνά. Τα εν λόγω βουνά καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μικρά και μεγάλα δάση, ποικίλων δένδρων και θάμνων. Το πιο σπάνιο και «παράξενο» απ’ τα δάση αυτά βρίσκεται στην βραχώδη περιοχή «Μελίσσι» του Γέρμα, ακριβώς κάτω απ’ τη «Σπηλιά του Παπά», και συγκροτείται από αρκετές εκατοντάδες θάμνους φιλλυρέας της πλατύφυλλης (Phillyrea latifolia).
Για το φυτό φιλλυρέα αναφέρονται (και) τα εξής στο Διαδίκτυο:
Οικογένεια: Ελαιίδες (Oleaceae).
Κοινά ονόματα: φιλλύκι, φελλύκι, αγριομυρτιά, γκρεουσιάδι, κ. ά.. Το Γένος της περιλαμβάνει γύρω στα 6 είδη θάμνων ή δέντρων, με διαστάσεις όχι πολύ μεγάλες. Είναι διαδομένη κυρίως στις παραμεσόγειες χώρες, και καλλιεργείται στο ύπαιθρο, μόνον στις περιοχές με ιδιαίτερα ήπιο κλίμα. Στον θάμνο αυτό αναφέρεται ο Διοσκουρίδης σαν Φιλλυρέα, ενώ στο ίδιο φυτό με ένα λάμδα (Φιλυρέα) αναφέρεται ο Θεόφραστος, (Φυτών Ιστορία 1 , 9, 3). Απαντάται και η ακανθωτή φιλλυρέα.
Βαθυπράσινοι θάμνοι φιλλυρέας
διάσπαρτοι στην τοποθεσία Μελίσσι του Γέρμα.
Φιλλυρέα η πλατύφυλλος (Phillyrea latifolia). Κατάγεται από τις παραμεσόγειες χώρες και φτάνει σε ύψος τα 7-8 μ. και σε διάμετρο 4-6. Μοιάζει με τη Φιλλυρέα τη στενόφυλλη (P.angustifolia), μόνο που έχει φύλλα επιμήκη και ωοειδή.
Εκ των ξενικών ειδών αξιολογότερο είναι η Φιλλυρέα η διακοσμητική (Phillyrea decora vilmoriana), είδος ιθαγενές της δυτικής Ασίας.
Τεχνική της καλλιέργειας
Τα φυτά αυτά, που είναι εξαιρετικά διαδομένα στις παραμεσόγειες χώρες, προσαρμόζονται και σε πιο ψυχρά κλίματα. Το είδος φιλλυρέα η πλατύφυλλος (Platifolia) μπορεί να καλλιεργηθεί στο ύπαιθρο και στη βόρεια Ελλάδα, αλλά σε προφυλαγμένα μέρη. Οι φιλλυρέες φυτεύονται την άνοιξη και δεν απαιτούν ιδιαίτερες φροντίδες».
Φυτό φιλλυρέας.
Το παρουσιαζόμενο δάσος του Γέρμα με τους θάμνους της αειθαλούς φιλλυρέας το βλέπουν στ’ αριστερά τους όλοι οι επισκέπτες του χωριού, όταν περνούν με το αυτοκίνητό τους απ’ το οδικό σημείο του «Κτήματος Τακαντζιά». Μερικοί μάλιστα εξ αυτών σκαρφαλώνουν, συνήθως την Άνοιξη, στην αντίστοιχη βουνοπλαγιά και παρατηρούν, εξετάζουν και θαυμάζουν τις εκατοντάδες φιλλυρέες με τα εύοσμα άνθη. Το ίδιο έπραξε και ο Γερμανιώτης δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013. Ανέβηκε στο δάσος με τις φιλλυρέες κι έλαβε αρκετές φωτογραφίες τους, τις οποίες επισυνάπτει στο παρόν κείμενο.

Ο Γιώργος Αλεξίου μπροστά σε μία φιλλυρέα.

Φιλλυρέα

Φιλλυρέα

Καρποφόρος κλαδίσκος φιλλυρέας.



Φυλλοφόρα κλαδιά φιλλυρέας.

Καρποί φιλλυρέας.

Γειτονικές φιλλυρέες.

Φιλλυρέα και στο βάθος του βουνό Μουρίκι.

Η βουνοπλαγιά με τις φιλλυρέες.

Η περιοχή του κτήματος Τακαντζιά.

Αγριολούλουδο στην περιοχή με τις φιλλυρέες.

Άρκευθος στην τοποθεσία "Μελίσσι".