Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Εκδρομή στο βουνό Σαρακίνα Καστοριάς, για συγκομιδή μυρωδάτου τσαγιού. Σάββατο 2 Ιουνίου 2012.

Τσάι του βουνού Σαρακίνα Καστοριάς
Κατά τις αρχές του μηνός Ιουνίου κάθε χρόνου, οι κάτοικοι των χωριών του νομού Καστοριάς που είναι κτισμένα ολόγυρα στο ερατεινό βουνό Σαρακίνα (μέγιστο ύψος 1.386μ.), δηλαδή της Κορησού, των Αμπελοκήπων, της Μηλίτσας, του Κωσταραζίου, του Βογατσικού και του Γέρμα, ανέρχονται στις ασβεστολιθικές κορυφές και στ’ αντερείσματά του και συλλέγουν το μυρωδάτο «τσάι του Βουνού», που φυτρώνει εκεί.
Εφέτος, οι Γερμανιώτες αδελφοί Γιώργος και Κώστας Αλεξίου, τηρώντας αυτή την πατροπαράδοτη συνήθεια, ανέβηκαν κατά το πρωινό του Σαββάτου 2 Ιουνίου 2012 στο εν λόγω βουνό, και βάδισαν στον αγροτικό δρόμο που αρχίζει απ’ την τοποθεσία Κρέστα Κορησού, διέρχεται από την περιοχή Κρανιά Κωσταραζίου και καταλήγει στη χαράδρα Χάβος του Γέρμα. Κατά την εν λόγω πολύωρη πεζοπορία τους, θαύμασαν και φωτογράφισαν τις φυσικές ομορφιές τις Σαρακίνας και των γύρω της περιοχών, άκουσαν τα κελαηδίσματα πάμπολλων αηδονιών και άλλων ωδικών πουλιών, απόλαυσαν το άρωμα άπειρων αγριολούλουδων και ανθισμένων δέντρων και βεβαίως, συνέλεξαν με προσοχή, από τις κοντινές βουνοπλαγιές, την απαιτούμενη και απαραίτητη γι’ αυτούς ετήσια ποσότητα τσαγιού. Στην ίδια θεσπέσια διαδρομή συνάντησαν επίσης κι επισκέφτηκαν την περιοχή και τη βρύση του εγκαταλειμμένου χωριού Σαρακίνα (εγκαταλείφθηκε περί το 1750), καθώς και το ναΐσκο του Αποστόλου Θωμά (18ος αιών ;), όπου εκκλησιάζονταν οι λιγοστοί Σαρακατσάνοι κάτοικοι αυτής (της Σαρακίνας).
Χαρακτηριστικό τοπίο της Σαρακίνας
Εδώ, μαζί με το παρόν σύντομο κείμενο, παρουσιάζονται και μερικές φωτογραφίες των φυσικών τοπίων και των σπάνιων ανθέων, που είδαν κατά την υπόψη ημέρα οι αναφερόμενοι δύο εκδρομείς.

Τοπίο της Σαρακίνας

Μυρωδάτο τσάι του βουνού

Άποψη του Γέρμα Καστοριάς απ' την τοποθεσία Κρανιά.

Άποψη περιοχής του Γέρμα απ' τη θέση Πάτωμα

Λιβάδι με ορχιδέες στη Σαρακίνα.



Ο Κώστας Αλεξίου στην τοποθεσία Πάτωμα

Άποψη της λίμνης του Γέρμα

Ο Γιώργος Αλεξίου. Στο βάθος η λίμνη της Γιάζιας.

Εξωτικό αγριολούλουδο

Κρίνος της Παναγιάς

Άκανθα ανθισμένη

Πανέμορφα έντομα σε άνθος άκανθας

Χρυσόχρωμο μανιτάρι




Η νέα ποτίστρα αιγοπροβάτων της Σαρακίνας

Η παλιά βρύση - ποτίστρα της Σαρακίνας

Ο ναΐσκος του Αποστόλου Θωμά και η διπλανή του κερασιά




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου