Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Το φυτό άκανθα (του κορινθιακού κιονόκρανου) στις εξοχές του Γέρμα.

Ανθισμένες άκανθες στον Γέρμα
Η Άκανθα η ακανθώδης (Acanthus spinosus, L. 1753) είναι μια πολυετής πόα, πολύ κοινή στον Γέρμα Καστοριάς και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα της σχηματίζουν πυκνό ρόδακα στη βάση του φυτού. Τα άνθη της βγαίνουν ως πυκνή ταξιανθία, έχουν λευκό χείλος, πορφυρό κάλυκα και αγκαθωτά βράκτια. Ανθίζει από τον Μάιο σε ποικιλία βιοτόπων. Οι Αρχαίοι Έλληνες θαύμασαν την άγρια ομορφιά της, φιλοτέχνησαν τη μορφή της σε μάρμαρο κι επινόησαν το περίφημο κορινθιακό κιονόκρανο.
«Το ματωμένο χάδι της ακάνθας
Όπως το κορμί που δεν νογά, αλλά το νιώθει η τέχνη. Ή το κορμί που μάτωσε, μα το γιατρεύει η τέχνη. Έτσι κι η Ακάνθα η απαλή, η Άκανθα η ακανθώδης. Πλατιά φυλλώματα χαρίεντα κι η λόγχη της στητή. Όλη ένα αγκάθι, μη γελαστείς να την αγγίξεις. Κάτω απ’ τα ροζ, τα μωβ και τα λιλά μετάξια κεντούν βελόνες. Θυμήσου, πρόπερσι την ξερίζωσες που μάτωσε το απαλό σου μπρατσάκι, μα εκείνη ξαναπέταξε φύλλωμα απ’ την αρχή τον άλλο χρόνο. Και θριάμβευσε πάλι η λόγχη δίπλα στα ευγενέστατα γιασεμιά.
Βιότοπος άκανθας στην περιοχή Ράχη Κορησού
Αυτή είναι η μοίρα των αγρίων. Να έχουν χάρη ιδεατή που δεν χωράει στο σώμα. Μα η καλλονή ακόμα λαγοκοιμάται μες στο αγκάθι. Και η Άκανθος ανθοφορεί ακόμα μες σε φυλλώματα απροσπέλαστου λευκού μαρμάρου. Θρυλείται το όνομά της σε κιονόκρανα κορινθιακά». (Αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από την jiagogina).

Μορφή άκανθας σε κορινθιακό κιονόκρανο
Συστάδα φυτών άκανθας

Ξυλόγλυπτες άκανθες σε τέμπλο
του Γέρμα, έτ. 1775.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου