Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Οι κρανιές και η συγκομιδή των καρπών τους στον Γέρμα Καστοριάς. Σεπτέμβριος 2013.



Κράνα περιοχής Γέρμα.
Το γνωστό φυτό «η κρανιά» υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς κι ευδοκιμεί ιδιαίτερα (και) στο χωριό «ο Γέρμας» Καστοριάς. Τα εκεί ευρισκόμενα μικρά δένδρα και οι θάμνοι του παράγουν κάθε χρόνο ικανοποιητικές ποσότητες καρπών, που λέγονται κράνα και που είναι λίαν αγαπητοί στους κατοίκους του Γέρμα. Όταν ωριμάζουν τα κράνα, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αρκετοί Γερμανιώτες και Γερμανιώτισσες βγαίνουν στην ύπαιθρο και τα συλλέγουν. Με αυτά οι χρυσοχέρες νοικοκυρές του χωριού παρασκευάζουν μαρμελάδες, λικέρ κ.ά.
Εφέτος, τον Σεπτέμβριο του 2013, ο Γερμανιώτης δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου μετέβη δύο φορές στην περιοχή «Αμπέλι του Αχιλλέα Γκίνου», όπου υπάρχουν αρκετές κρανιές και μάζεψε την επιθυμητή ποσότητα κράνων. Φωτογραφίες απ’ αυτές τις επισκέψεις του στις κρανιές και από τη συγκομιδή των κράνων τους πλαισιώνουν το παρόν κείμενο.
ΕΠΙΜΕΤΡΟ. Στο διαδίκτυο αναφέρονται (και) τα κάτωθι για την κρανιά και τους καρπούς της:
Καρποφόρο κλαδί κρανιάς.
«Η Κρανιά ή και κρανειά (επιστημονική ονομασία Cornus) είναι φυλλοβόλο δέντρο (και θάμνος). Ανήκει στα αγγειόσπερμα, στην οικογένειας των Κρανειοειδών (Cornaceae). Χαρακτηρίζεται από πυκνό φύλλωμα. Τα άνθη της είναι κίτρινα με τέσσερα πέταλα. Οι καρποί της είναι σφαιρικοί με έντονο κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση, ωριμάζουν στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και χρησιμοποιούνται για παρασκευή πλήθους προϊόντων, μαρμελάδων κ.λπ.
Η κρανιά αναφέρεται πρώτη φορά από τον Όμηρο στην Οδύσσεια. Κατ’ αυτόν, η Κίρκη τάισε με καρπούς κρανιάς τον Οδυσσέα και το πλήρωμά του, για να τους μετατρέψει σε γουρούνια. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο Δούρειος Ίππος φτιάχτηκε από ξύλο κρανιάς. Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς ήταν τόσο σκληρό όσο το κόκκαλο και χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτούν ακόντια. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τα τόξα των Λυκίων ήταν φτιαγμένα από ξύλο κρανιάς.

Ο Γέρμας. Άποψή του απ΄ την περιοχή "Αμπέλι του Αχιλλέα".

Ώριμα κράνα σε δέντρο κρανιάς.

Καρποφόρος κλαδίσκος κρανιάς.

Ο Γιώργος Αλεξίου μαζεύει κράνα.

Η συλλεγείσα ποσότητα κράνων.

Τα ωραιότατα κράνα.




Φθινοπωρινά αγριολούλουδα δίπλα στις κρανιές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου