Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Το αγριολούλουδο Φριτιλλάρια ή «Δάκρυ της Παναγιάς» άνθισε ήδη στον Γέρμα Καστοριάς. Μεγάλη Εβδομάδα του 2014.Αβρό άνθος φριτιλλάριας στο Γέρμα.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα κάθε έτους ο Γερμανιώτης δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου επισκέπτεται τον βιότοπο του αγριολούλουδου Φριτιλλάρια ή «Δάκρυ της Παναγιάς», που βρίσκεται στο βουνό Πάσχος του Γέρμα και παρατηρεί και θαυμάζει τη «λιτή», «ταπεινή» και «πένθιμη!» ομορφιά των πολλών ατόμων τού αναφερόμενου αυτοφυούς λουλουδιού, που ανθίζουν τότε εκεί. Εφέτος (έτος 2014) μετέβη στον εν λόγω βιότοπο τη Μεγάλη Τρίτη, είδε τις ανθισμένες φριτιλλάριές του κι έλαβε τις φωτογραφίες τους, τις οποίες παρουσιάζει εδώ.
Για το θεματικό αγριολούλουδο ο ίδιος δάσκαλος είχε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο πριν μερικά χρόνια το παρακάτω κείμενο:
“Το αγριολούλουδο Φριτιλλάρια ενδημεί (και) στον Γέρμα, σε βραχώδεις και άνυδρες τοποθεσίες του. Συγγενεύει πολύ με τις τουλίπες και με τους κρίνους. Η ρίζα του είναι μικρός βολβός. Ο κορμός του (το στέλεχος) είναι λεπτός, γλαυκοπράσινος, φυλλοφόρος και φθάνει σε ύψος τα 10 – 15 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή κι έχουν το ίδιο χρώμα με το στέλεχος. Τα άνθη του είναι πανέμορφα, αβρότατα και γεμάτα «ευγένεια». Βγαίνουν στην κορυφή του φυτού – ένα σε κάθε στέλεχος - έχουν χρώμα καφεκκόκκινο με πρασινοκίτρινες γραμμώσεις, ομοιάζουν με κουδουνάκια και βλέπουν προς τα κάτω, προς τη μάνα γη. Στον Γέρμα ανθίζει κατά τον μήνα Απρίλιο.
Η Φριτιλλάρια, επειδή έχει το «λαιμό» της λυγισμένο προς τα κάτω και την «κεφαλή» της στραμμένη προς τη γη, ομοιάζει με θρηνωδούσα κόρη, και γι’ αυτό σε πολλά μέρη της γης οι Χριστιανοί την ονομάζουν «Δάκρυ της Παναγιάς». Μάλιστα, οι ίδιοι Χριστιανοί διηγούνται και την εξής σχετική ιστορία, που αιτιολογεί το γέρσιμο της κεφαλής της και το αναφερόμενο όνομά της:
Όταν οι άνομοι Εβραίοι σταύρωναν τον Ιησού Χριστό, όλα τα λουλούδια έγειραν τις κεφαλές τους και θρηνούσαν, εκτός απ’ τη Φριτιλλάρια που αδιαφόρησε παντελώς. Ο Θεός, βλέποντας αυτήν την ασεβή συμπεριφορά της την τιμώρησε να έχει πάντα το πρόσωπό της στραμμένο στη γη, να φέρει πένθιμα χρώματα και να θρηνεί διαρκώς το φρικτό πάθος του Υιού Του.
Το εξεταζόμενο αγριολούλουδο Φριτιλλάρια είναι, ως προαναφέρθηκε, πολύ όμορφο και γι’ αυτό το αγαπούν όλοι οι φιλόκαλοι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι καλλιτέχνες, που αποτυπώνουν συχνά τη μορφή του σε πίνακες ζωγραφικής, διακοσμητικά πλακάκια κ.ά.”

Ανθισμένες φριτιλλάριες.
Στο βάθος ο Γέρμας.


Φριτιλλάριες. Στο βάθος το βουνό Μουρίκι.

Το "Δάκρυ της Παναγιάς"

Ο Γέρμας σήμερα, 14 Απριλίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου