Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

Ένα όμορφο αγριολούλουδο του βουνού «Ο Πάσχος» του Γέρμα Καστοριάς.

Πανέμορφο άνθος του θεμετικού αγριολούλουδου.
Το ασβεστολιθικό βουνό «Ο Πάσχος» βρίσκεται δυτικά και απέναντι από τον οικισμό του Γέρμα Καστοριάς και ανήκει στο ορεινό συγκρότημα της Σαρακίνας (υψ. 1.386 μ.). Το εν λόγω βουνό αποτελεί τον βιότοπο πολλών σπάνιων και όμορφων αγριολούλουδων, στα οποία περιλαμβάνεται και το ανώνυμο που παρουσιάζεται εδώ.
Το παρουσιαζόμενο αγριολούλουδο φύεται κι ευδοκιμεί στις βραχώδεις και άνυδρες κορυφές του Πάσχου και ανθοφορεί περί τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου. Το ρίζωμά του είναι πολυετές και τα φύλλα του ωοειδή και ακέραια. Κάνει βλαστούς φυλλοφόρους και ανθοφόρους. Οι φυλλοφόροι βλαστοί βγαίνουν απ’ την περίμετρο τού ριζώματός του και είναι σχετικώς κοντοί, ενώ οι ανθοφόροι ξεπετάγονται από το κέντρο του και είναι καλαμωτοί και ψηλοί γύρω στο 1 μ. Τα άνθη του είναι πανέμορφα, μεγάλα και λευκοβυσσινοϊώδη. Βγαίνουν στο ανώτερο τμήμα των ανάλογων βλαστών και σχηματίζουν στάχυ.
Οι κάτοικοι του Γέρμα που μεταβαίνουν κάθε χρόνο στον Πάσχο για να συλλέξουν τσάι του βουνού συναντούν το εξεταζόμενο αγριολούλουδο, το παρατηρούν με προσοχή και θαυμάζουν τον καταπληκτική ομορφιά του.

ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Οιωνοί της Αθωότητας
(Ποίημα του William Blake)

Για να δεις τον κόσμο σε έναν κόκκο άμμου
Και τον παράδεισο σε ένα αγριολούλουδο
Κράτησε το άπειρο στην παλάμη του χεριού σου
Και την αιωνιότητα σε μία ώρα.

Ένας κοκκινολαίμης πετρίτης σε κλουβί
Φέρνει όλον τον ουρανό σε οργή…

Το εξεταζόμενο αγριολούλουδο

Το αγριολούλουδο γεμάτο άνθη.

Ο Γέρμας. Άποψη απ' τον Πάσχο.

Το βουνό Πάσχος του Γέρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου