Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Οι μικροί καταρράκτες του Γέρμα

Φωτ. 1.  Ο καταρράκτης στην περιοχή
"Γκολόγκας"  ύψους 5 - 6 μ.

Το ιστορικό χωριό «Ο Γέρμας» Καστοριάς βρίσκεται κτισμένο απ’ τον 17ο αιώνα (;) στους πρόποδες του Μουρικιού, που είναι «όρος υψηλόν (υψ. 1.703 μ.), βαθεία ύλη κεκαλυμμένον, ψυχροίς ύδασι και διαφανέσιν κατάρρυτον (: ψηλό βουνό, με πυκνό δάσος και με ψυχρά και γάργαρα νερά)». Τα εν λόγω νερά τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στις βαθιές χαράδρες και τις ειδυλλιακές λαγκαδιές του υπόψη βουνού, σμίγουν κάτω απ’ τον οικισμό του Γέρμα και καταλήγουν στον Αλιάκμονα. Κατά τη διέλευσή τους απ’ τις αναφερόμενες χαράδρες και λαγκαδιές συναντούν αρκετές απότομες (κάθετες) κλίσεις του εδάφους, καταπίπτουν εκεί με ορμή και σχηματίζουν ισάριθμους μικρούς καταρράκτες. Οι σημαντικότεροι και ομορφότεροι απ’ αυτούς τους καταρράκτες παρουσιάζονται ακολούθως.
  1. Ο καταρράκτης του «Γκολόγκα».
Ο πιο μεγάλος κι εντυπωσιακός καταρράκτης του Γέρμα βρίσκεται στη βαθιά χαράδρα «Γκολόγκας» του Μουρικιού, σε σημείο δύσβατο και δασωμένο (Φωτ. 1). Τα νερά του πηγάζουν απ’ την περιοχή «Τσουκνίδα» του ίδιου βουνού. Το ύψος του είναι περί τα 5 – 6 μέτρα και η ποσότητα του νερού του ικανοποιητική. Ο φυσιολάτρης που επιθυμεί να τον επισκεφτεί και να θαυμάσει την άγρια ομορφιά του, πρέπει να βαδίσει στο δασικό δρόμο που αρχίζει απ’ του «Στύλι(ου) το λάκκο και καταλήγει στον «Βαθύλακκο». Όταν φθάσει στη χαράδρα του «Γκολόγκα», θα δει στ’ αριστερά του τον εξεταζόμενο καταρράκτη και θ’ ακούσει τον πτωτικό θόρυβο του ύδατός του.
  1. Ο καταρράκτης στο «Πιργιόν».
Φωτ. 2.  Ο καταρράκτης στην περιοχή
 "Πιργιόν" ύψους  2,5 μ. περίπου.
Ο δρόμος που ενώνει τον οικισμό του Γέρμα με την τοποθεσία «Πιργιόν» Μουρικιού έχει μήκος 4 χιλιόμετρα και είναι ασφαλτοστρωμένος. Στο μέρος που τελειώνει το ασφαλτοστρωμένο τμήμα του, και πιο συγκεκριμένα, στο πλησίστιό του σημείο, όπου ενώνονται τα δύο ποταμάκια που πηγάζουν απ’ τις τοποθεσίες «Αμπάζ-αγάς» και «Βουζλιά», αντίστοιχα, βρίσκεται ο δεύτερος εξεταζόμενος καταρράκτης (φωτ. 2). Ο καταρράκτης αυτός σχηματίζεται απ’ τα νερά του προαναφερόμενου μικρού ποταμού της «Βουζλιάς» κι έχει ύψος 2 – 2,5 μ., περίπου.
  1. Οι καταρράκτες της «Κρανιάς».
Ανάμεσα στα βουνά «Αμάραντος» και «Σαρακίνα» του Γέρμα, που αποτελούν διακλαδώσεις - απολήξεις της οροσειράς του Μουρικιού, βρίσκεται η βαθιά και άβατη για τους ανθρώπους, ρεματιά της «Κρανιάς». Η ρεματιά αυτή έχει βραχώδη κοίτη με πολλές εδαφικές «σκάλες» και αντίστοιχα τους «καζάνια» (: μικρές φυσικές κοιλότητες, γούρνες, λεκάνες). Απ’ εν λόγω «σκάλες» πέφτουν με ορμή τα νερά του ρέματος στις φυσικές λεκάνες που βρίσκονται στη βάση τους και σχηματίζουν αρκετούς μικρούς καταρράκτες στη σειρά. Ο ωραιότερος απ’ αυτούς τους γραφικούς καταρράκτες είναι διπλός και βρίσκεται στη συμβολή (σμίξη) του λεγόμενου «μεγάλου λάκκου» με το κύριο ρέματος της Κρανιάς (Φωτ. 3 ).
Φωτ. 3. Ο μαγευτικός διπλός καταρράκτης
στο ρέμα της Κρανιάς, στην εκβολή
του "Τρανού λάκκου"
.
Κλείνοντας την παρουσίαση των μικρών καταρρακτών του Γέρμα σημειώνουμε και πάλι, ότι βρίσκονται όλοι σε πανέμορφα φυσικά τοπία και ότι έχουν αρκετό νερό και κατά τη θερινή περίοδο.



Έτερος πανέμορφος καταρράκτης
στο ρέμα της Κρανιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου