Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

Το αλσύλλιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Γέρμα.

Ο εξοχικός ναός του αγίου Κοσμά.
   Το γραφικό χωριό «Ο Γέρμας» Καστοριάς είναι κτισμένο απ’ τον 17ο αιώνα στους πρόποδες του δασωμένου βουνού «Τσέρος», που αποτελεί προέκταση του όρους «Μουρίκι» (υψ. 1703 μ.). Στο ίδιο βουνό και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων επάνω απ’ το χωριό, βρίσκεται ο εξοχικός ναός του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Τον εν λόγω ναό ανήγειραν οι ευσεβείς κάτοικοι του Γέρμα, κατά το έτος 2000, σε ξέφωτο πυκνού δάσους βελανιδιάς και αγριογκορτσιάς. Οι ίδιοι κάτοικοι κατασκεύασαν τότε στο προαύλιο του ναού και μία κρήνη με γάργαρο νερό, μία μεγάλη υπαίθρια τραπεζαρία με τ’ ανάλογα καθίσματα, καθώς και μία ψησταριά. Παράλληλα, φύτεψαν και αρκετά δενδρύλλια καστανιάς, νεροπλάτανου, κερασιάς και άλλων οπωροφόρων δένδρων.
Πανοραμική άποψη του χώρου του ναού.
   Έκτοτε, πολλοί Γερμανιώτες επισκέπτονται, κατά τη διάρκεια της Άνοιξης και του Καλοκαιριού, τον αναφερόμενο ναό, προσεύχονται εντός του, γευματίζουν στον περιβάλλοντα χώρο του και παρατηρούν και θαυμάζουν τις ομορφιές της γύρω φύσης.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο εθνομάρτυρας Κοσμάς ο Αιτωλός επισκέφτηκε τον Γέρμα και κήρυξε δύο φορές, κατά τη Β΄ και Γ΄ περιοδεία του, (1763-73 και 1775-77, αντίστοιχα). Ο αναφερόμενος ναός του πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 24 Αυγούστου, εορτή του πάτρωνα αγίου του.

Η είσοδος στο προαύλιο του ναού.
'Αποψη του ναού από Ανατολάς.
Η πέτρα όπου πάτησε ο άγιος Κοσμάς.
Η υπαίθρια σκεπαστή τραπεζαρία.
Η ψησταριά του άλσους.
Η θέα προς την τοποθεσία "Πόρος"
Αναμνηστική πλάκα στον Γέρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου