Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Φθινοπωρινή επίσκεψη στη λίμνη του Γέρμα. 21 Σεπτεμβρίου 2012.

Ερασιτέχνης αλιέας στη λίμνη του Γέρμα.
Η Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 ήταν μια γλυκιά ημέρα με λαμπερό ήλιο, γαλανό ουρανό και καθαρή ατμόσφαιρα. Το πρωινό της ημέρας αυτής, ο γράφων Γιώργος Αλεξίου αποφάσισα να μεταβώ απ’ την πόλη της Καστοριάς στο γενέθλιο χωριό μου, τον Γέρμα Καστοριάς, να περιπλανηθώ στις ειδυλλιακές εξοχές του, να ιδώ και να θαυμάσω τις φυσικές ομορφιές τους, και να «τιμήσω» μ’ αυτόν τον τρόπο τη φετινή «Φθινοπωρινή Ισημερία (21 Σεπτεμβρίου)». Κι αυτό έπραξα.
Αφίχθηκα στον οικισμό του Γέρμα περί την 9η πρωινή ώρα κι αμέσως πήρα το δρόμο που οδηγεί στην ερατεινή περιοχή της Γιάζας, όπου βρίσκεται η ομώνυμή της τεχνητή λίμνη. Αφού πέρασα επάνω από το γεφυράκι του «Μουρικίσιου» ποταμού, έφθασα στην κατάφυτη τοποθεσία «Σελιό». Εκεί στάθηκε επί αρκετή ώρα και παρατήρησα τα πάμπολλα οπωροφόρα δέντρα της περιοχής και τα καταπράσινα λιβάδια της. Κατόπιν βάδισα προς τον προορισμό μου, έχοντας στ’ αριστερά την κοιλάδα «Κοκκινονέρι» και παρατηρώντας στα δεξιά τις βελανιδιές και τ΄ αναρίθμητα κυκλάμινα  του βουνού «Χριστοφόρος».
Μερική άποψη της λίμνης Γέρμα. 21-9-2012.
Ύστερα από λίγη ώρα διήλθα και το δεύτερο γραφικό γεφύρι της διαδρομής, που βρίσκεται μπροστά στο κτήμα του Γιώργου Παπακώστα, και κατόπιν έστριψα δεξιά και προσέγγισα την όμορφη λίμνη της Γιάζιας. Εκεί συνάντησα τους ερασιτέχνες ψαράδες τού Γέρμα, Κώστα Ε. Έξαρχο, Θεμιστοκλή Λιάντζη και Σάκη Υφαντή, και είδα τα μεγάλα γριβάδια που είχαν ήδη αλιεύσει. Ακολούθως κάθισα και ξαπόστασα δύο ώρες, περίπου, στις πράσινες όχθες της λίμνης, παρατήρησα τις πάμπολλες ομορφιές της κι έλαβα αρκετές φωτογραφίες της. Τέλος, αναχώρησα για την Καστοριά μέσω Κορησού, όπου έφθασα κατά το μεσημέρι έμπλεος χαράς κι ευχαρίστησης.
Ο Γερμανιώτης Σάκης Υφαντής ψαρεύει στη λίμνη.

Ο Θέμις Λιάντζης δείχνει το μεγάλο ψάρι που αλίευσε.

Η κοιλάδα "Κοκκινονέρι".

Η περιοχή στην εξωτερική πλευρά του λιμνοφράγματος.

Οι αγριογκορτσιές του Κουτσιούκη πλησίον της λίμνης.

Άλλη άποψη της λίμνης.



Το παρόχθιο δάσος της λίμνης.


"Βελούδινος" χλοοτάπητας στην όχθη της λίμνης.

Η πανέμορφη Κορησός.
Στο βάθος η λίμνη της Καστοριάς.

1 σχόλιο:

  1. Πέτυχες,Γιώργο, με τον τρόπο που τα γράφεις και τις εικόνες, να με φέρεις στο Γέρμα με τα ωραία του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή