Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τα κάστανα του Γέρμα. Συγκομιδή τους στις 27 Σεπτεμβρίου 2012.

Κάστανα του Γέρμα
Το χωριό «ο Γέρμας» Καστοριάς είναι, ως γνωστόν, κτισμένο σε μια ειδυλλιακή κοιλάδα με γόνιμο έδαφος, η οποία περιβάλλεται από ψηλά δασωμένα βουνά και αρδεύεται από τρεχούμενα νερά. Στην κοιλάδα αυτή και στις πλαγιές των γύρω βουνών της φύονται σποραδικά πολλά καρποφόρα δέντρα, όπως καρυδιές, αχλαδιές, μηλιές, αμυγδαλιές, καστανιές κ.ά.
Αναφορικά με τις καστανιές σημειώνουμε, ότι αυτές πρωτοφυτεύτηκαν στον Γέρμα περί το έτος 1970. Έως τότε υπήρχε στο χωριό μόνο μία καστανιά (!), στην τοποθεσία «Κυρακάλια», την οποίαν είχε φυτέψει πριν το έτος 1930 ο αείμνηστος Μήταλας (Ζήσης Πανές).
Κατά τη δεκαετία του 1970 φύτεψαν τις πρώτες καστανιές στον Γέρμα, ο Τριαντάφυλλος Αλεξίου στο βουνό Πάσχος και ο Γεώργιος Τάσιος στην τοποθεσία Μπίλια. Αργότερα φύτεψαν καστανιές και άλλοι Γερμανιώτες, όπως ο δάσκαλος Αναστάσιος Τζούνας στο Μακρυβούνι, ο Γεώργιος Ντοκάλου στο Κοκκινονέρι και ο Κώστας Ε. Έξαρχος στο Σελιό. Τις καστανιές αυτές τις «Τσιολνούν (τινάζουν)» οι Γερμανιώτες και μαζεύουν τα νόστιμα κάστανά τους περί τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.
Ο Γέρμας
Εφέτος, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, οι αδελφοί Γιώργος και Κώστας Αλεξίου τσιόλισαν (τίναξαν) τις καστανιές τους που βρίσκονται στο βουνό Πάσχος και συνέλεξαν τα κάστανά τους. Φωτογραφίες απ’ αυτήν την καστανοσυγκομιδή πλαισιώνουν το παρόν κείμενο.

Ο Γιώργος Αλεξίου τινάζει καστανιά.

Καστανιά στον Πάσχο

Κουβάς με κάστανα
Κουβάδες και τσουβάλι με "σιούγκλες" κάστανα
(κάστανα με το περίβλημά τους).


Καστανιά κοντά στο "Πηγαδάκι".
Ο Γιώργος Αλεξίου μεταφέρει κάστανα.

Ο Κώστας Αλεξίου μαζεύει κάστανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου