Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Συγκομιδή καρπών κρανιάς στον Γέρμα Καστοριάς. 1η Οκτωβρίου 2012.

Ένα "πόχειρο" (μία χειροπαλάμη) κράνα.
Η κρανιά είναι ένας όμορφος θάμνος, που αυτοφύεται σε όλες τις περιοχές του Γέρμα Καστοριάς. Τα άνθη της είναι κίτρινα και βγαίνουν στις αρχές της Άνοιξης, ενώ οι καρποί της, τα λεγόμενα κράνα, έχουν κατακόκκινο χρώμα και ωριμάζουν κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Παλαιότερα, από κατάλληλους βλαστούς κρανιάς οι δάσκαλοι του Γέρμα έπαιρναν τις βέργες με τις οποίες χτυπούσαν τους μαθητές τους, οι κτηνοτρόφοι έφτιαχναν τις «κλουτσόβεργες» (ραβδιά της γκλίτσας), οι ζευγολάτες κατασκεύαζαν τις «ξυάλες» (βουκέντρες), οι γεωργοί έφτιαχναν τις φούρκες τους και οι νοικοκυρές συνέλεγαν τα εύγευστα κράνα και παρασκεύαζαν μ’ αυτά μαρμελάδες και λικέρ.
Κλαδί κρανιάς με κράνα.



΄
Ο Γιώργος Αλεξίου μαζεύει κράνα.

Σακούλα γεμάτη κράνα.



Κρανιά "τραυματισμένη"
από αιπόλους κι ερίφια.

Άποψη του Γέρμα απ' την περιοχή "Αμπέλια"
Ανθοφόροι κλάδοι κρανιάς.
Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί Γερμανιώτες μεταβαίνουν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου στις εξοχές του χωριού τους όπου υπάρχουν κρανιές και μαζεύουν τα κράνα τους. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και ο γράφων δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου, ο οποίος μετέβη εφέτος τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012, στην τοποθεσία «Αμπέλι του Αχιλλέα», βρήκε εκεί πολλές καρποφόρες κρανιές, συνέλεξε αρκετά κράνα κι έλαβε φωτογραφίες τους, τις οποίες παρουσιάζει εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου