Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Στις αγριογκορτσιές (αγριοαχλαδιές) του Γέρμα. 23 Οκτωβρίου 2012.

Αγριόγκορτσα
Το δέντρο «η αγριογκορτσιά (πύρος ο αμυγδαλόμορφος – pyrus amygdaliformis)» αυτοφύεται κι ευδοκιμεί σε όλα τα βουνά και τις ρεματιές του Γέρμα Καστοριάς. Οι κάτοικοι τού εν λόγω χωριού εκτιμούν πολύ το υπόψη φυλλοβόλο δέντρο, καθότι αγαπούν ιδιαίτερα τους εύγευστους καρπούς του, τα λεγόμενα αγριόγκορτσα ή απλώς γκόρτσα. Παλαιότερα, πριν το έτος 1960, όλοι σχεδόν οι Γερμανιώτες μετέβαιναν κατά τον μήνα Οκτώβριο στις τοποθεσίες όπου υπήρχαν τρανές αγριογκορτσιές και μάζευαν σε μεγάλα τσουβάλια τα ώριμα γκόρτσα τους. Τα εκλεκτότερα απ’ αυτά τα γκόρτσα τα μετέφεραν στο σπίτι τους και παρασκεύαζαν γλυκύτατο πετιμέζι, ενώ τα υπόλοιπα τα έριχναν ως ζωοτροφή στους οικόσιτους χοίρους τους.
Μεγάλη αγριογκορτσιά στον "Αϊ-Λιά"
Το αναφερόμενο πετιμέζι το παρασκεύαζαν ως εξής: Έριχναν τα γκόρτσα μέσα σε ένα μεγάλο κακάβι (χάλκινο καζάνι) και τα έβραζαν με νερό επί αρκετή ώρα, έως ότου μετατραπούν σε παχύρευστο πολτό. Κατόπιν στράγγιζαν (διήθιζαν) τον εν λόγω πολτό, μάζευαν το σιρόπι του, έριχναν σ’ αυτό μία μικρή ποσότητα «κασταλαγής» (κοσκινισμένη στάχτη)» (!) και το συγκέντρωναν σε κιούπια (πήλινα δοχεία). Την επόμενη ημέρα έβγαζαν από τα κιούπια το σιρόπι, χωρίς την κατακαθισμένη στάχτη, και το έβραζαν μέχρι να γίνει παχύρευστο πετιμέζι. Μ’ αυτό το πετιμέζι και με κομμάτια κυδωνιού και μήλου έφτιαχναν υπέροχα γλυκά κουταλιού. Έφτιαχναν επίσης με το πετιμέζι και μ’ αλεύρι νόστιμες μουστόπιτες, ενώ με ψίχα καρυδιού παρασκεύαζαν εξαιρετικά σουτζούκια, που τα έτρωγαν αργότερα τα μικρά παιδιά τους, όταν έπεφτε το πρώτο χιόνι στο βουνό Μουρίκι.
"Οι γκορτσιές του Κουτσιούκη"
Σήμερα, μόνον οι κτηνοτρόφοι του Γέρμα κι ευάριθμοι κάτοικοί του που αναπολούν την παλαιά βουκολική ζωή, επισκέπτονται τις αγριογκορτσιές του χωριού και γεύονται τα νόστιμα φρούτα τους. Ένας δε εξ αυτών μετέβη προχθές Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 στις μεγάλες «αγριογκορτσιές του Κουτσιούκη» που βρίσκονται στην περιοχή «Αϊ-Λιάς», κοντά στη λίμνη της Γιάζιας, μάζεψε αρκετά αγριόγκορτσα και τράβηξε τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν κείμενο. (Γ.Τ.Α.)
Κλαδιά με αγριόγκορτσα

Κορμός αιωνόβιας γκορτσιάς

Άγουρα γκόρτσα

Γκόρτσα πεσμένα στο έδαφος


Πρόβατα στις αγριογκορτσιές


Φαγώσιμα αγριόγκορτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου