Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Οι αναρίθμητες Δενδρομολόχες (Alcea Pallida) σε βουνοπλαγιά του Γέρμα.

Άνθη δενδρομολόχας στον Γέρμα
Το φυτό «η δενδρομολόχα» είναι ένα από τα πιο όμορφα κι ελκυστικά αγριολούλουδα της ελληνικής υπαίθρου. Έχει ύψος που ξεπερνάει το 1,8 μ. και βγάζει άνθη μεγάλα κι εντυπωσιακά διαφόρων χρωματισμών, συνήθως κατακόκκινα, ή ροζ, ή λευκά.
Στο χωριό «ο Γέρμας» Καστοριάς υπάρχουν αρκετά μέρη όπου αυτοφύεται και ανθίζει η δενδρομολόχα. Ο σημαντικότερος όμως βιότοπός της βρίσκεται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του βουνού Αμάραντος, ακριβώς επάνω από το ρέμα Κοκκινονέρι. Ο βιότοπος αυτός είναι αρκετά εκτεταμένος, περί τα 100 στρέμματα, έχει δε αναρίθμητες ροζ δενδρομολόχες.
Οι φιλανθείς Γερμανιώτες γνωρίζουν καλώς τον προαναφερόμενο σπουδαίο βιότοπο της δενδρομολόχας, τον επισκέπτονται κάθε χρόνο κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο που είναι η περίοδος της ανθοφορίας των αμέτρητων φυτών του (της) και παρατηρούν και θαυμάζουν τα ροζ άνθη τους.

Σημείωση: Κατά το περασμένο έτος 2012 δεν φύτρωσαν οι δενδρομολόχες στην αναφερόμενη περιοχή του Αμάραντου, δεν εμφανίστηκε ούτε μία!. Το γεγονός αυτό ήταν πρωτόγνωρο για τους φυσιολάτρες του Γέρμα, δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν και τους ανησύχησε. Ευτυχώς όμως φέτος ξαναφύτρωσαν οι δενδρομολόχες και κάλυψαν με τα πανέμορφα άνθη τους ολόκληρη την υπόψη περιοχή.
Η περιοχή του  Γέρμα με τις δενδρομολόχες.




Ο Γιώργος Τ. Αλεξίου στις δενδρομολόχες.



Στο βάθος ο Γέρμας και δεξιά ο δρόμος προς Κορησό.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου