Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Συγκομιδή τσαγιού (Sideritis) σε βουνό του Γέρμα Καστοριάς. Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013.


Τσάι του βουνό στον Γέρμα.
Το μυρωδάτο «τσάι του βουνού» ανθίζει κάθε χρόνο στην περιοχή του Γέρμα Καστοριάς περί τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Κατά την περίοδο της άνθισής του, όλοι οι εύρωστοι Γερμανιώτες ανεβαίνουν στ’ ασβεστολιθικά βουνά του Γέρμα: «Πάσχος», «Σαρακίνα», «Μελίσσι», «Κουκούλι», και μαζεύουν με προσοχή – χωρίς να το ξεριζώνουν – τις ποσότητες τσαγιού που χρειάζονται για ένα έτος. Το ίδιο έπραξα και ο γράφων δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013. Το πρωί της ημέρας αυτής ανέβηκα στο βουνό Πάσχος, ακριβώς επάνω απ’ τον εξοχικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, που βρίσκεται στην τοποθεσία «Πηγαδάκι» , και συνέλεξα την απαιτούμενη ποσότητα τσαγιού.
Κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης συγκομιδής τσαγιού είδα και φωτογράφησα και μερικά όμορφα αγριολούλουδα, καθώς και τη φωλιά ενός μικρού πτηνού, που βρισκόταν άριστα καμουφλαρισμένη κάτω από έναν βράχο και είχε μέσα της δύο (;) μικρούλια πουλάκια.  Τις φωτογραφίες αυτές και όσες άλλες τράβηξα την ημέρα αυτή στο υπόψη βουνό, τις παρουσιάζω μαζί με το παρόν κείμενο, χάριν των αναγνωστών του.
Τσάι του βουνού, του λεγόμενου "στρωτού" είδους.
Γενικά για το «τσάι του βουνού»
«Το φυτό «τσάι του βουνού» (γένος Sideritis) χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και στις άλλες μεσογειακές χώρες ως αφέψημα (τσάι). Το γένος περιλαμβάνει 80 περίπου είδη. Πρόκειται για μονοετείς ή πολυετείς πόες, ενίοτε αποξυλωμένες στη βάση, χνουδωτές. Έχουν άνθη κίτρινα ή λευκά, μικρά κατά σπονδύλους απομακρυσμένους ή πλησίον αλλήλων χωρίς Βράκτια. Ανήκουν στα χειλανθή. Στην Ελλάδα το φυτό αυτό είναι πολύ δημοφιλές. Στη θεραπευτική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της σιδηροπενίας και για τη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων». (Από τη Βικιπαίδεια).
Βλέπε περισσότερα για το «τσάι του βουνού» στη Διεύθυνση:
Ο Γέρμας. Άποψή του απ' το βουνό Πάσχος.

Ο Γέρμας και αριστερά το θρυλικό όρος Μουρίκι.

Ο Γέρμας και η περιοχή Αμπέλια.

Στο βάθος το βουνό Άσκιο ή Σινιάτσικο υψ. 2.111 μ.

Χαρακτηριστική περιοχή του βουνού Πάσχος.

Τσάι του βουνού.

Τσάι και κίτρινα αγριολούλουδα.


Τσάι ριζωμένο σε σχισμή βράχου !




Όμορφο αγριολούλουδο στον Πάσχο.

Η φωλιά πουλιού  με τα δύο μικρά του .
(έχουν σηκωμένα τα κεφαλάκια τους και ανοιχτό το στόμα).


Τσάι  του βουνού.

4 σχόλια:

  1. Δεν ειναι όμως σιδερίτης αλλά stachys iva! οι κατοικοι της δυτικής Μακεδονιας το ονομάζουν και λευκό τσάι, έχει διαφορετικές ιδιότητες απο τον σιδερίτη τον οποιο καταστρέψαμε και πλέον συναντάς πληθυσμους μόνο σε αλπικές ζώνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι όμως σιδερίτης αλλά stachys iva! οι κατοικοι της δυτικής Μακεδονιας το ονομάζουν και λευκό τσάι, έχει διαφορετικές ιδιότητες απο τον σιδερίτη τον οποιο καταστρέψαμε και πλέον συναντάς πληθυσμους μόνο σε αλπικές ζώνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή