Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Συγκομιδή τσαγιού (sideritis) σε βουνό του Γέρμα. Σάββατο 7 Ιουνίου 2014.



Τσάι του βουνού φυτρωμένο σε βράχια
Τα μέλη μιας ευάριθμης ομάδας Γερμανιωτών, που κατοικούν στην πόλη της Καστοριάς, στα οποία περιλαμβανόταν και ο γράφων δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου, ανέβηκαν το πρωί του Σαββάτου 7 Ιουνίου 2014 στο βουνό Πάσχος του χωριού τους για να μαζέψουν το εκλεκτό τσάι που φύεται εκεί. Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν με αυτοκίνητο την 8η πρωινή ώρα από την πλατεία του Γέρμα και σε δέκα λεπτά έφτασαν και στάθμευσαν το όχημα στην τοποθεσία «Πηγαδάκι» του αναφερόμενου βουνού. Αμέσως μετά εισήλθαν με ευλάβεια στον εκεί ευρισκόμενο εξοχικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου – Γερμανιώτες γαρ - και άναψαν το κερί τους. Κατόπιν ήπιαν δροσερό νερό από το «Πηγαδάκι» και βάδισαν προς την βραχώδη περιοχή «Πικραμυγδαλιά, όπου φυτρώνει το εύοσμο και ιαματικό τσάι του Γέρμα.
Κατά την εικοσάλεπτη οδοιπορία τους προς τον φυσικό οικότοπο του τσαγιού παρατήρησαν με προσοχή το πυκνό δρυόδασος της βουνοπλαγιάς, άκουσαν τ’ αναρίθμητα αηδόνια που φωλιάζουν εντός του και θαύμασαν τα πολλά και σπάνια αγριολούλουδα της υπόψη τοποθεσίας.
Όταν έφτασαν στην «Πικραμυγδαλιά» είδαν και απόλαυσαν τους αναρίθμητους θυσάνους (φούντες) του τσαγιού και αμέσως άρχισαν να μαζεύουν με προσοχή κι ευαισθησία τους ανθισμένους βλαστούς αυτών (των θυσάνων). Μόλις τελείωσε η εν λόγω συγκομιδή του περίφημου τσαγιού επέστρεψαν ευχαριστημένοι στο αυτοκίνητό τους και ακολούθως κατέβηκαν μ’ αυτό στον Γέρμα.
Εδώ, μαζί με το κείμενο, παρουσιάζονται και αρκετές φωτογραφίες που ελήφθησαν κατά την περιγραφόμενη συγκομιδή του τσαγιού.

Ο ναός της Αναστάσεως του Κυρίου στον Πάσχο


Ο Γέρμας, άποψή του από την "Πικραμυγδαλιά".


Κρινάκια της Παρθένου στην περιοχή του τσαγιού.

Βουνοπλαγιά όπου φύεται το τσάι


Ο Γιώργος Αλεξίου εν μέσω κρίνων του βουνού.


Το "μπερεκέτι" ενός των συλλεγόντων.

Ορχιδέα του Πάσχου.


Το χαμολούλουδο Αμάραντος.

Το δρυόδασος του Πάσχου.

Άποψη των περιοχών Χάβος, Λιβάδι, Κεράσοβο.


Δίπλα στο "Πηγαδάκι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου