Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Καλλιέργεια ιπποφαούς στον Γέρμα Καστοριάς.

Ο Μέγας Αλέξανδρος με τον ίππο του Βουκεφάλα
και με το ιπποφαές του.
Εισαγωγικά
Το ορεινό χωριό «Ο Γέρμας» Καστοριάς παράγει ποικίλα γεωργικά προϊόντα, που όλα διακρίνονται για την εκλεκτή τους ποιότητα. Αυτή η άριστη ποιότητά τους οφείλεται στο ιδιαίτερο μικροκλίμα του Γέρμα, στην κατάλληλη σύσταση του εδάφους τής περιοχής του, και, οπωσδήποτε, στις ορθές καλλιεργητικές μεθόδους που εφαρμόζουν στα κτήματά τους οι φιλόπονοι Γερμανιώτες γεωργοί.
Τελευταίως, στις παραδοσιακές φυτικές καλλιέργειες των κατοίκων του Γέρμα προστέθηκε δοκιμαστικά και μία νέα, αυτή του ιπποφαούς. Συγκεκριμένα, πριν 3 – 4 χρόνια μερικοί Γερμανιώτες, ο Κώστας Τ. Αλεξίου, ο Στέργιος Δισλής, ο Κώστας Λ. Ευαγγέλου και ο δάσκαλος Σωκράτης Παπαδημητρίου, φύτεψαν στα κτήματά τους ευάριθμους θάμνους ιπποφαούς. Οι θάμνοι αυτοί εφέτος (Σεπτέμβριος 2014) καρποφόρησαν για πρώτη φορά και παρήγαν καρπούς ανώτερης ποιότητας. Το γεγονός αυτό χαροποίησε τους προαναφερόμενους παραγωγούς ιπποφαούς, καθώς και αρκετούς νέους αγρότες του Γέρμα που σκέπτονται ν’ ασχοληθούν προσεχώς με την καλλιέργεια του εν λόγω φυτού.
Καρποφόρο κλαδί ιπποφαούς
σε κτήμα του Γέρμα.
Ακολούθως παρατίθεται ένα ενημερωτικό κείμενο για το ιπποφαές, το οποίο ελήφθη απ’ το Διαδίκτυο. Το κείμενο αυτό πλαισιώνεται με φωτογραφίες από φυτά και καρπούς ιπποφαούς του Γέρμα.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του Ιπποφαούς
Το Ιπποφαές κατέχει μια από τις πιο διακεκριμένες θέσεις στη βοτανολογία. Περιέχει πάνω από 15 υπέρ αντιοξειδωτικές ουσίες και θεωρείται απαραίτητο για την καλή υγεία.
Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά της γης. Αυτοφύεται σε μορφή θάμνου στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρατηρήθηκε ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού και άρχιζε να γυαλίζει τρίχωμα τους, από την παρατήρηση αυτή δόθηκε και η ονομασία του (ίππο - φάος = άλογο που γυαλίζει). Έτσι άρχισαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες του, μαζί με τον ίδιο, για να είναι πιο ισχυροί στις εκστρατείες. Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας. Αναφορές στο Ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται.
Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.
Περιέχει περισσότερες από 190 θρεπτικές και βιολογικές ουσίες.
• Το επίπεδο βιταμίνης C είναι περίπου 1000% πιο υψηλό από αυτό των πορτοκαλιών, γι' αυτό χρησιμοποιείται και σε κρυολογήματα.
• Περιέχει σίδηρο, χλωροφύλλη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη, β-καροτίνη, σελήνιο, χρώμιο και όλα τα είδη της βιταμίνης Β.
• Περιέχει περισσότερα από 15 αντιοξειδωτικά.
• Στο έλαιό του περιέχεται βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, ακόρεστα λιπαρά οξέα, ουσιαστικά αμινοξέα και φλαβονοειδή.
• Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε (δ-άλφα-tocopherol) είναι 200% υψηλότερη από το έλαιο σίτου, 900% υψηλότερη από το έλαιο καλαμποκιού και 3500% υψηλότερη από το έλαιο σόγιας. Το δ-α-tocopherol είναι η πιο ισχυρή μορφή βιταμίνης Ε.
• Περιέχει το Β-Sitosterol, που είναι 3000% πιο δυνατό στην διάσπαση των λιπών από την χολίνη.
• Περισσότερο από το ενενήντα τοις εκατό των συνολικών λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το έλαιο του Ιπποφαές περιέχει (17-20%) ωμέγα-3, (28-30%) ωμέγα-6, (36-40%) ωμέγα-9 και ωμέγα-7.
Δενδρύλλιο ιπποφαούς  με καρπούς
στον Γέρμα Καστοριάς
.
• Το Ιπποφαές περιέχει όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
• Έχει εξαιρετική συγκέντρωση σε κάλιο. Το έλαιο του Ιπποφαές δεν περιέχει τα μέταλλα που είναι επιβλαβή στο σώμα.
• Περιέχει όλα τα αμινοξέα.
• Το ιπποφαές Eubias, απλά καλλιεργείται.
• Επίσης περιέχει 32% πρωτεΐνη.
• Αποτελέσματα έδειξαν ότι το έλαιο του είχε μια θεραπευτική αποτελεσματικότητα στον αποχρωματισμό δερμάτων, στις φακίδες, ενάντια της πρόωρης γήρανσης, στην σκλήρυνση του δέρματος, στην απολέπιση, στην ακμή, και στην υποτρπιάζουσα δερματίτιδα.
Θεραπευτικές ιδιότητες του Ιπποφαές
1.  Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2.   Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
3.    Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4.    Ρύθμιση του μεταβολισμού.
5.    Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων του ήπατος, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
6.   Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7.  Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος.
8.  Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
Μερική άποψη του Γέρμα Καστοριάς.
Στο βάθος το θρυλικό όρος Μουρίκι, υψ. 1.703 μ.
9.  Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
10.   Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
11. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.
Στο εμπόριο το ιπποφαές κυκλοφορεί ως:
Ø  Αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα, για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.
Ø  Το έλαιο του φυτού, που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών του. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του κυκλοφορικού (πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή χυμό).
Ø  Συμπυκνωμένο χυμό, που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει πιο ήπια δράση από το έλαιο. Είναι κατάλληλο για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.
Ø  Κάψουλες: Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς.
Ø  Δοσολογία λήψης Ιπποφαές
Ø  Πίνετε αφέψημα ή έγχυμα 2-3 φορές την ημέρα ή παίρνετε 1 κάψουλα την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε 2 κουταλάκια σιρόπι διαλυμένα σε ένα ποτήρι χυμό ή νερό 3 φορές την ημέρα. Επίσης, φροντίζετε κατά καιρούς να χρησιμοποιείτε το ιπποφαές, όπως και όλα τα φαρμακευτικά βότανα, σε όλες τις μορφές που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε ο οργανισμός σας να επωφελείται στο μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.
Ø  Φτιάξτε μόνοι σας το ρόφημα Ιπποφαές
Ø  Αφέψημα: Βάζετε σε 1 μπρίκι 1 κούπα νερό και προσθέτετε 4-5 καρπούς ιπποφαoύς. Βράζετε το αφέψημα για 3-5 λεπτά, το αφήνετε να κρυώσει και το πίνετε.
Ø  Έγχυμα: Βράζετε σε ένα μπρίκι 1 κούπα νερό, κατεβάζετε το μπρίκι από τη φωτιά και προσθέτετε 4-5 φυλλαράκια αποξηραμένα φύλλα. Τα αφήνετε 5-7 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε.
www.emedi.gr

Ο Γερμανιώτης Γιώργος Αλεξίου
δίπλα σε δενδρύλλιο ιπποφαούς.

Τρία δενδρύλια ιπποφαούς σε  σειρά,
στην τοποθεσία Βρύση του Γέρμα.Καρποί ιπποφαούς του Κώστα Τ. Αλεξίου, σε πιάτο.


Καρποί ιπποφαούς του Γέρμα σε ποτήρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου