Η θρυλική Κλεοπάτρα με την οχιά. |
Σήμερα το πρωί, 24-4-2012, ταξίδευσα με το αυτοκίνητό μου από την Κορησό προς τον Γέρμα Καστοριάς. Όταν έφθασα στην τοποθεσία «Μεγάλος Λάκκος» του βουνού «Αμάραντος», κατέβηκα απ’ το όχημα και βάδισα 2-3 μέτρα προς την όχθη τής εκεί ευρισκόμενης ειδυλλιακής κοιλάδας, για να παρατηρήσω τους μικρούς καταρράκτες της. Ξαφνικά είδα μπροστά μου σε απόσταση 30 εκατοστών μία μεγάλη Οχιά, την οποία σίγουρα θα πατούσα. Αμέσως οπισθοχώρησα έντρομος. Μετά από λίγο την πλησίασα με προσοχή και την παρατήρησα επί αρκετή ώρα. Είχε καταπληκτική χρωματική προσαρμογή με το έδαφος και παρέμενε συνεχώς και τελείως ακίνητη, σαν να ήταν νεκρή. Κατόπιν τη φωτογράφησα 3-4 φορές, την άφησα ήσυχη και συνέχισα απρόσκοπτα το ταξίδι μου.
Ακολούθως παραθέτω ένα σύντομο κείμενο για την οχιά, που είναι καταχωρημένο στο Διαδίκτυο (Βικιπαίδεια).
Οχιά (Vipera)
H οχιά είναι γένος ιοβόλων φιδιών, που ανήκουν στην οικογένεια Βιπερίδες και στην τάξη Λεπιδωτά. Πρόκειται για το μοναδικό ιοβόλο (και γι’ αυτό επικίνδυνο) φίδι στην Ελλάδα. Συχνάζει σε παλαιούς τοίχους, ακαλλιέργητα μέρη με κλαδιά και πέτρες, ενώ μερικές φορές βρίσκεται κοντά σε κατοικίες.
Η θεματική οχιά, του βουνού Αμάραντος. |
Το σώμα τής οχιάς έχει σχήμα κυλίνδρου, χρώμα σταχτί προς το ξανθό και καλύπτεται από φολίδες, όπως και το κεφάλι. Επίσης, στη ράχη το φίδι έχει σκούρα σχέδια σε σχήμα τεθλασμένης γραμμής, ενώ στο κεφάλι τα σχήματα που έχει σχηματίζουν το γράμμα Χ ή Λ. Το μήκος φθάνει στα αρσενικά μέχρι 60 εκατοστά. Τα θηλυκά έχουν πιο μικρό μήκος. Το κεφάλι της είναι πιο πλατύ προς τα πίσω και διακρίνεται έντονα από το σώμα. Η ουρά της είναι κοντή. Έχει δυνατή όραση ακόμα και στο σκοτάδι, ενώ η ίριδα των ματιών της έχει την ιδιότητα να αλλάζει ανάλογα με την ένταση του φωτός. Στην άνω γνάθο είναι εξοπλισμένη με δύο μυτερά δόντια, μεγαλύτερα από τα κοινά που έχει, τα οποία συνδέονται με αδένες που εκκρίνουν δηλητήριο.
Όταν η οχιά δαγκώσει τη λεία, τότε πιέζονται οι αδένες και εκκρίνεται δηλητήριο, το οποίο μέσω των δοντιών περνά στην πληγή του θύματος. Η ποσότητα του δηλητηρίου είναι ανάλογη με το μέγεθος του φιδιού.Κάθε χρόνο το δέρμα της αλλάζει, ενώ ανήκει στα είδη που πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
Η τοποθεσία "Μεγάλος Λάκκος" Αμάραντου. |
Οι ενήλικες οχιές τρέφονται με μικρά ζώα, όπως ποντίκια, άλλα ερπετά και πτηνά. Το δηλητήριό της είναι επικίνδυνο. Προκαλεί συμπτώματα πόνου, οίδημα και νέκρωση, όπως επίσης και απώλεια αίματος. Ο θάνατος συνήθως επέρχεται από την πτώση της αρτηριακής πίεσης. Οι Οχιές, εάν δεν πατηθούν, πιαστούν ή απειληθούν άμεσα, δεν επιτίθενται στον άνθρωπο.
Ο θάνατος της Κλεοπάτρας από δήγμα (τσίμπημα) οχιάς
Η θρυλική Κλεοπάτρα η Ζ΄ (Ιανουάριος 69 π.Χ. –12 Αυγούστου,30 π.Χ.) ήταν η τελευταία βασίλισσα της ελληνιστικής Αρχαίας Αιγύπτου. Υπήρξε ικανή και δαιμόνια μονάρχις κι έγινε διάσημη, διότι κατάφερε να γοητεύσει τους πανίσχυρους Ρωμαίους αυτοκράτορες, Γάιο Ιούλιο Καίσαρα και Μάρκο Αντώνιο. Το τέλος της ήταν τραγικό. Αυτοκτόνησε με (από) το δηλητηριώδες τσίμπημα μιας ασπίδας (είδος οχιάς). Αυτός ο πρωτόφαντος θάνατός της ενέπνευσε διαχρονικά πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες και (που) τον ζωγράφισαν σε σημαντικούς πίνακές τους. Μερικοί απ’ αυτούς τους πίνακες ζωγραφικής παρουσιάζονται εδώ.
Ο θάνατος της Κλεοπάτρας. Πίνακας του Cagnacci, 1658. |
(Γιώργος Τ. Αλεξίου)
Η Κλεοπάτρα και η έχιδνα. Έργο του Gianpettino, Ο θάνατος της Κλεοπάτρας. Πίνακας έτ.1892. Η Κλεοπάτρα νεκρή. έργο του Ζ. Α. Ρίξενς, 1874. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου