Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Στα εξωτικά αγριολούλουδα του βουνού «Μουρίκι». 30 Απριλίου 2012.

Υδροχαρές αγριολούλουδο του Μουρικιού.
Η Δευτέρα 30 Απριλίου 2012 ήταν μια υπέροχη ανοιξιάτικη ημέρα, με καταγάλανο ουρανό, λαμπρό ήλιο και με ιδανική θερμοκρασία. Την ημέρα αυτή, ο Γράφων Γιώργος Αλεξίου, αποφάσισα να μεταβώ και να προϋπαντήσω την Πρωτομαγιά της υστεραίας στο μαγευτικό βουνό Μουρίκι του Γέρμα Καστοριάς, όπου πέρασα τα παιδικά μου χρόνια, όντας γιος επαγγελματία ξυλοκόπου.
Το βουνό Μουρίκι έχει μέγιστο ύψος 1.703 μ., είναι κατάφυτο από αιωνόβια δένδρα οξιάς, βελανιδιάς και νεροπλάτανου, διαθέτει βαθιές χαράδρες και ειδυλλιακές κοιλάδες με γάργαρα νερά, και είναι στολισμένο με αναρίθμητα εξωτικά αγριολούλουδα.
Αναχώρησα απ’ την Καστοριά για το Μουρίκι την 8η πρωινή ώρα της αναφερόμενης ημέρας και, αφού ταξίδεψα με το αυτοκίνητό μου 50 λεπτά περίπου, έφθασα και στάθμευσα στην περιοχή Βαθύλακκος, και πιο συγκεκριμένα, στο σημείο που σμίγουν τα ορμητικά νερά τής «Μαύρης Πέτρας» και της «Χαρούπας» (υψόμετρο 1.500 μ., περίπου). Ακολούθως «χώθηκα» μέσα στα πυκνά δάση της οξιάς, ανεβοκατέβηκα σε αρκετές βαθιές χαράδρες και είδα τους επάλληλους μικρούς καταρράκτες της κοίτης τους. Αμέσως μετά περιδιάβηκα τα ξέφωτα του δάσους κι εντόπισα, εξέτασα, θαύμασα και φωτογράφησα πάμπολλα αγριολούλουδα. Τα ωραιότερα απ’ αυτά τα άνθη του βουνού (οι φωτογραφίες τους) παρουσιάζονται εδώ.
(Βλέπε σχετικό βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=qocuDFWsroY&feature=g-all-u)
Χαρακτηριστικό λιβάδι στην Πυράσσα Μουρικιού.

Πυκνό δάσος οξιάς στο Μουρίκι.



Μικρός καταρράκτης στο Μουρίκι.

Δάσος οξιάς.









Το εύοσμο "γκορέτσι" των Γερμανιωτών.
(Primula Elatior)



Saxifraga Sibthorpii.

Viola Riviniana.

Κίτρινη Μαργαρίτα (Doronicum C.)



Πανέμορφο αλπικό αγριολούλουδο.


Dactylorhiza Sambucina.

Ornithogalum Nanum.



Ο Γιώργος Αλεξίου στο ρέμα της Χαρούπας.

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετική παρουσίαση αγαπητέ Γιώργο, μπράβο! Ανέβηκα κι εγώ μαζί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Ιωάννα, εσύ γνωρίζεις και απολαμβάνεις την ομορφιά των βουνών μας, καθόσον είσαι από το ωραίο, εύανδρο και ηρωικό Επταχώρι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή